Wu Xing

Pięć przemian. (...)Pięć ziaren odżywia, Pięć owoców wspiera, Pięć zwierząt domowych ubogaca, Pięć warzyw wypełnia. Su Wen, 22.

 

Woda (Shuǐ)

 

Aspekt: Woda (Shuǐ)

Yin/Yang: duże (stare) Yin

Ruch: implozyjny (ze wszystkich kierunków do wnętrza, do jednego punktu w epicentrum)

 

GEOGRAFIA / KLIMAT

 

Strona świata: Północ [N]

Pora roku: zima

Przedział dat w ciągu roku: 15.XI – (21.XII) – 26.I

Pora dnia: późny wieczór i wczesna noc

Klimat: zimno, mróz

Zjawisko atmosferyczne: śnieg

 

ROZWÓJ

 

Okres życia: starość

Faza rozwoju: umieranie

Aspekt somatyczny: kurczenie się

Cecha znamienna rozwoju: zamknięcie się w sobie

Aspekt umysłowy: myślenie o śmierci i życiu pośmiertnym

Aktywność: spoczynek

 

PSYCHOLOGIA

 

Aspekt duchowy:

- według TMCh: Zhì

- Zachodni:

Emocje pozytywne: nieustraszoność, siła woli, mądrość, charyzmatyczność

Emocje negatywne Yin: lęk, poczucie niskiej wartości, pesymizm

Emocje negatywne typu Yang: żądza władzy, despotyzm

Lęki: lęk przed śmiercią, lęk przed siłami natury, zabobonność

Żądze: popęd seksualny

Gniew: perwersja, gwałt, wyuzdanie

Dociekanie: dociekanie na temat śmierci

 

FILOZOFIA

 

Podstawowe pytanie: jak?

 

FIZYKA

 

Aspekt fizyczny: forma

 

EKONOMIA

 

Aspekt ekonomiczny: pieniądze, gotówka, wypłata, kapitał, kredyt, uznanie

 

FIZJOLOGIA

 

Narząd Yin: Nerki (Shèn) + genitalia

Narząd Yang: Pęcherz Moczowy (Páng Guāng)

Funkcje narządu Yin: przechowuje Esencję

Funkcje narządu Yang: wydalanie nadmiaru Płynów Ciała i rzadkiej Mętności

Czynnik uszkadzający narządy Wody: stanie (w nadmiarze)

Narząd zmysłu: uszy

Zmysł: słuchu

Płyn Ciała: ślina (podczas miłości, mówienia i Qi Kung)

Tkanki: tk. kostna, tk. nerwowa, tk. chrzęstna

Części ciała: kości, włosy na głowie, brwi, włosy pod pachami, włosy łonowe,

Część twarzy: podbródek

Korzeń ciała: Esencja (Jing)

Język: korzeń

Puls: Głęboki (Chen)

Smak: Słony (Xian) (np. soli kuchennej, miso, sosu sojowego)

Zapach: odrażający (np. zgnilizny, fekaliów, amin alifatycznych, kwiatów głogu)

Kolor Yin: czarny

Kolor Yang: purpurowy

 

TERAPIA

 

Natura Energetyczna: Zimna (Han)

Smak natywny: słony (Xian)

Działanie pozytywne smaku natywnego: zmiękcza, odżywia, odprowadza

Działanie negatywne smaku natywnego: zagęszcza krew – wskutek wiązania Płynów Ciała (tj. wody tkankowej i wody ustrojowej) i ich odprowadzania do układu moczowego

Przeciwwskazanie do stosowania smaku natywnego: nadciśnienie tętnicze

Smak terapeutyczny dla narządów Wody: Kwaśny – bo krępuje, ściąga, imploduje a przez to współgra z naturalnym ruchem Qi Nerek i Pęcherza Moczowego (do środka, do wewnątrz, implozyjnym) i w konsekwencji umacnia i stabilizuje Nerki i Pęcherz Moczowy

 

DIETETYKA

 

Artykuły spożywcze: słone w smaku

- przyprawy (np. sól, miso, sos sojowy, gomasjo)

- ryby słonowodne

- owoce morza

- nabiał (np. sery moczone w solance)

 

KUCHNIA

 

Konserwowanie: solenie, zamrażanie