Wu Xing

Pięć przemian. (...)Pięć ziaren odżywia, Pięć owoców wspiera, Pięć zwierząt domowych ubogaca, Pięć warzyw wypełnia. Su Wen, 22.


Gorąco Żołądka

 

Gorąco Żołądka (Wei Re) to wzorzec chorobowy, którego przyczyną może być:

 

  • atak Gorąca Wątroby

  • stan Niedoboru Yin

  • Gorąco Warstwy Yang Ming

  • nadmiar zewnętrznego Gorąca lub Ognia

 

 

Z atakiem Gorąca Wątroby spotykamy się m.in. w przypadku długotrwałego zatrzymywania w sobie negatywnych emocji czyli świadomego powstrzymywania swobodnego ruchu Qi Wątroby, co prowadzi do kumulacji Qi i tworzenia silnego Gorąca w Wątrobie.

 

W przypadku Niedoborów Yin mamy do czynienia z Gorącem Niedoborowym. Może to być tylko Niedobór Yin Żołądka, Niedobór Yin Nerek, albo uogólniony Niedobór Yin (obejmujący najczęściej Nerki wraz z Żołądkiem i Płucami, Śledzioną i/lub Wątrobą).

 

Gorąco Warstwy Yang Ming stanowi patologiczną progresję nieleczonych wzorców chorobowych Powierzchni (najczęściej Wiatru i Zimna), które wpenetrowały wgłąb organizmu.

 

Z nadmiarem zewnętrznego Gorąca, dotykającego bezpośrednio Żołądek, spotykamy się w przypadku spożywania w nadmiarze Gorących lub Rozgrzewających artykułów spożywczych (np. przypraw, octu, napojów alkoholowych). W skrajnych przypadkach Gorąco do Żołądka mogą wnieść żrące substancje i gorące substancje.

 

Wspólne objawy Gorąca Żołądka, niezależnie od przyczyny to:

 

  • nieprzyjemny zapach z ust

  • bóle zębów

  • zanikanie dziąseł

  • charakterystyczne zmarszczki od nozdrzy w kierunku kącików ust (jeśli stan trwa latami)

  • potrzeba spożywania odświeżających napojów i potraw

 

 

Gorąco Żołądka zmniejszają:

 

  • pomidor

  • arbuz

  • morela

  • mandarynka, klementynka i pomarańcza

  • sok z surowych ziemniaków

  • sok z surowej kapusty

  • piwo

  • mleko

  • fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, śmietany)

  • serwatka

  • tofu

  • kasza kukurydziana

  • mięso królika

  • kurze żołądki

  • rumianek

  • rzewień

 

Gorąco Żołądka nasilają:

 

  • ostre i Gorące przyprawy (np. pieprz czarny, chili, imbir suszony, cynamon)

  • surowa cebula, czosnek, por i szczypiorek

  • ocet

  • pikle (ogórki, cebulki, grzyby itp.)

  • wina (szczególnie czerwone wytrawne)

  • wódka

  • kiszonki (kapusta, ogórki)

  • ananas

  • kasza gryczana

  • dziczyzna, konina, baranina

  • owoce morza